Askeri Haberleşme Sistemleri


​​​​VHF/UHF Yer Telsizleri

VHF/UHF Yer Telsizleri, yer-hava telsiz haberleşmesinin elektronik harp tehditlerinden etkilenmeden güvenli ve etkin bir şekilde yapılabilmesini sağlayan Have Quick I ve II frekans atlama özelliğine sahip telsizlerdir.
4300 VHF/UHF Yer Telsizleri, harekat ihtiyaçlarına göre, MXF-793 Sırt Telsizi, MXF-794 Araç Telsizi ve MXF-795 Sabit Merkez Telsizi konfigürasyonlarından oluşmaktadır.
 
MXF-793 Sırt Telsizi, MXF-430 Almaç-Göndermeç birimi ve portatif kullanımına uygun aksesuarlardan; MXF-794 Araç Telsizi, MXF-430 Almaç-Göndermeç birimine ek olarak MXF-752-1A Araç Adaptörü Güç Anfisi birimi ve montaj tablasından; MXF-795 Sabit Merkez Telsizi ise MXF-794 Araç Telsizi birimlerine ek olarak 19” raf montajına uygun MXF-214-1 Rak Adaptörü Güç Kaynağı biriminden oluşmaktadır.

VHF/UHF Hava Platform Telsizleri
VHF/UHF Hava Platform Telsizleri, telsiz haberleşmesini, elektronik harp tehditlerinden etkilenmeden güvenli ve etkin bir şekilde yapılabilmesini sağlayan Have Quick I-II ve Saturn (opsiyonel) frekans atlama özelliklerine sahip telsizlerdir.
 
Panel Monteli (MXF-483) ve uzaktan kontrollü tip (MXF-484) olmak üzere iki farklı birimden oluşmaktadır. Sağladığı teknik özellikler sayesinde kullanıcıya en kötü uçuş ortamında bile kolay ve sorunsuz bir operasyon imkanı verir.
 
MXF-243A Uzak Komuta Kontrol Birimi, MXF-484 hava platform telsizlerinin uzak komutası için tasarlanmış olan ve telsizin tüm fonksiyonlarını kontrol edebilen bir cihazdır
Mesaj İşletim Sistemi
​​​​​​Mesaj İşletim Sistemi (MİS), telsiz – telem devreleri üzerinden Gemi / Gemi, Gemi / Sahil unsurları arasında hızlı, emniyetli, güvenilir ve kesintisiz olarak ACP-127 ve X.400 (STANAG 4406 Edition 2 Annex E) formatlarında, STANAF 5066 Version 1.2 uyumlu mesaj alışverişine ve cevapsız yayınların dinlenmesine imkan vermektedir.
MİS ile ACP-127 ve X.400 formatındaki mesajların hazırlanması, gönderilmesi, alınması, görüntülenmesi, işlenmesi, çevrimi, arşivlenmesi, çıktı alınması ve raporlanması işlemlerinin yönetilmesi sağlanmıştır.
MİS çözümü, müşteri ihtiyaçları doğrultusunda özel çözümler sunmak amacıyla; sistem analiz ve tasarım, sistem kurulum ve entegrasyon, sistem test ve tecrübeleri, işletmen / son kullanıcı eğitimleri ile garanti ve bakım faaliyetlerini kapsamaktadır.​

TSK Bilgi Sistemi
​​​​TBS, savaşta ve barışta Gnkur. J Başkanlıkları ve SKKHM ihtiyaçlarını karşılamak ve müteakip karar destek sistemleri için gerekli alt yapıyı sağlamak üzere geliştirilmiş web tabanlı bir bilgi sistemidir. Sistem aşağıdaki bileşenlerden oluşmaktadır: ​
  • J Başkanlıkları Uygulama Yazılımları,
  • TSK Müşterek Veri Sözlüğü,
  • TSK Bilgi Değişim Veri Modeli,
  • TBS Portal,
  • Evrak Yönetim Sistemi,
  • Coğrafi Bilgi Sistemi
  • MEFORS (Mesaj Formatlama Sistemi) entegrasyonu.
TBS, 3 yıllık geliştirme döneminin ardından, 1 Ocak 2008 tarihi itibariyle garanti sürecine geçmiş ve yine aynı tarihte Genelkurmay Başkanlığı karargahında kullanıma alınmıştır. Şu an Gnkur.Bşk.lığı harcinde, TSK NET üzerindeki tüm birliklerden 2000’in üzerindeki kullanıcı aktif olarak sistemi kullanmaktadır. TBS, Kuvvet Komutanlıkları, Jandarma Genel Komutanlığı, Sahil Güvenlik Komutanlığı ve Milli Savunma Bakanlığı arasında veri entegrasyonunu sağlayan bir altyapıyı da içinde barındırmaktadır.​

Faaliyet Alanları

  • Taktik Saha Muhabere Sistemi (TASMUS)
  • Taşınabilir Komuta Kontrol Amaçlı Çok Kanallı Haberleşme Sistemi
  • Emniyetli VoIP Telefon Sistemi
  • HERIKKS Projesi Kapsamında Haberleşme Sistemi
  • ADOP Projesi Kapsamında Haberleşme Sistemi
  • Tank Komuta Kontrol ve Bilgi Sistemi (TKKBS) Projesi Kapsamında Haberleşme Sistemi
  • Zırhlı Araç Mürettebatı Kullanımı için ANR Özellikli, Balistik Kompozit Başlık
  • Tempest Uyumlu Dahili ve Harici Interkom Haberleşme Sistemi
  • Hava Savunma Sistemleri Silah/Füze/Algılayıcı Haberleşme Sistemleri
  • OFDMA Tabanlı Geniş Band Kablosuz Emniyetli Haberleşme Sistemi
  • 9651/9661 Telsizleri için Komuta Kontrol Dalga Şekli
  • 9651/9661 Telsizleri için Geniş Bandlı Dalga Şekli
  • GRC-5218 Band III+ Frekans Atlamalı Taktik Radyolink Cihazı
  • Askeri IP Yönlendirme ve Anahtarlama Cihazı (AYAC)
  • Askeri SHDSL Modem Cihazı 

    Komuta Kontrol Sistemleri Taktik Alan Haberleşmesi

    ​​​Taktik Alan Haberleşme Sistemleri; Türk Silahlı Kuvvetleri’nin Taktik Alanda Mobil Haberleşme Altyapısını kurmak ve kullanmakta olduğu Karasal Şebekelere erişimini (TSK ses ve veri şebekesi ile NATO veri şebekesi) sağlamak amacıyla kullanılmaktadır.
    Sistemler, Taktik Alan ihtiyaçlarına uygun olarak, X-Band/Ku-Band Uydu, HF haberleşme kanalları ve Taktik Saha Muhabere Sistemi (TASMUS) üzerinden emniyetli ve/veya açık olarak ses, veri, faks ve VTC haberleşmesi yapabilmektedir.
    Sistemlerde son teknolojik özelliklere sahip, Yerel Alan Ağı, Kablosuz Yerel Alan Ağı ve Geniş Alan Ağı ürünleri kullanılmaktadır.
    Sistemler, ihtiyaca uygun olarak tasarlanarak üretilmiş farklı tipte taktik araç ve taşınabilir çanta konfigürasyonları içerisine entegre edilmiştir. Sistem konfigürasyonları kolay kurulup, sökülebilecek, yer değiştirebilecek ve saklanabilecek yapıdadır.
    Yerel Alan Ağı Konfigürasyon Birimleri, Taktik Komuta Alanlarında yerel alan ağı anahtarlama ve dağıtım fonksiyonlarını yerine getirebilmek amacı ile taktik fiber optik kablolar ile birbirlerine, bakır kablolar veya emniyetli kablosuz erişim linkleri ile uç kullanıcılara bağlanabilen, taşınabilir birimlerdir.
    Arazideki göreve uygun Sistem Konfigürasyon Birimleri kullanılarak oluşturulan Taktik Komuta Alanlarının birbirleri ve karasal şebekeler ile geniş alan ağı bağlantıları, X-Band veya Ku Band uydu haberleşme ortamı, HF radyo haberleşme ortamı ve ASELSAN Taktik Saha Muhabere Sistemi (TASMUS) kullanılarak sağlanmaktadır.
    Her bir sistemin tasarımı, kendi temel konsept ve kullanım gereksinimlerine uygun ihtiyaçları karşılayacak şekilde Sistem Konfigürasyon Birimlerinin miktar ve yerleri değiştirilerek veya yeniden konfigüre edilerek yapılmakta olup, bu şekilde farklı mimari yapıların oluşturulmasına olanak tanınmaktadır.
    Sistem Konfigürasyon Birimleri ayrıca, değişik kombinasyonlar oluşturacak şekilde farklı gruplarda bir araya getirilebilecek ve kullanılabilecek yapıda üretilmektedir. Bu sayede, her bir sistem, çeşitli özel görev ihtiyaçlarını karşılayacak esnekliğe sahiptir.

     Araç / Şetler​

    Cihazların entegre edildiği NATO/ACE  (I-II-III) Şelterler 5 ton Taktik Araçlar ile taşınabilmektedir.  Ayrıca cihazlar Kapalı Kasa Land Rover 130 Araçları içerisine entegre edilerek taşınabilmektedir.​
    Güç Üniteleri​Römorkla taşınan 15 kVA dual generatörler veya taşınabilen
    5 kVA jeneratörler
    ​İletişim OrtamıX-Band ya da Ku-Band Uydu kanalları, Taktik Saha Muhabere Sistemi (TASMUS), HF Telsiz kanalları​
    Antenler 2,4 m Taşınabilir Uydu Anteni / 1,8 m Kolay Monte Edilebilir Uydu Anteni​
    Veri Hızı​64 kbps - 8 Mbps​
    Ses ServisleriISDN, Analog, VoIP
    Ses DevreleriSıkıştırılmış Ses 5,4 kb
    ​Video ServisleriH261, H264
    ​Arayüzler​ISDN PRI /  Ethernet / ISDN BRI / Analog
    ​Kablo BağlantılarıFiber Optik ve STP bakır kablolar
    ​Veri Servisleri​IP Ağları (InterNet, Taktik Ağlar, NATO Ağı), X.25 Servisi
    Yerel Alan Ağı Elemanları​Sunucu / Anahtar Cihazı / Yönlendirici / Sağlamlaştırılmış Bilgisayar / Yazıcı / Barkovizyon (taşınabilir çantalar içerisinde)



Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

xDSL Sistemler

Uydu Haberleşmesi