Veri Haberleşmesi


1.1. Veri Haberleşmesi

Veri haberleşmesinde ISDN (Integrated services digital network) Sistemler, xDSL Sistemler (Dijital Abone Hattı), HDSL(High-verirate digital subscriber line) ,ADSL(Asymmetric-veri-rate digital subscriber line),Ve VDSL (Very-high veri-rate digital subscriber line) olmak üzere beş çeşit bağlantı sistemi kullanılmaktadır. Ülkemizde bunlardan en çok kullanılanı ADSL’ dir.

1.1.1. ISDN Sistemler

Integrated Services Digital Network (Tümleşik Hizmetler Sayısal Şebekesi) sözcüklerinin baş harflerinden oluşan ISDN ses, görüntü, veri gibi her türlü bilginin sayısal bir ortamda birleştirilip aynı hat üzerinden iletilmesinin sağlandığı bir haberleşme ağıdır. İletim kalitesi normal telefon hattından daha yüksektir. ISDN hata oranı düşük, güvenli ve sınırsız bir haberleşme sağlar.
ISDN, “geleceğin telefonu” olarak adlandırılır. Türk Telekom’da kısaca “Görüntülü Telefon” olarak tanımlanmaktadır. ISDN’in en büyük faydası, evinize kadar gelen dijital bir hat sağlamasıdır. Bu hat sayesinde hem normal ses görüşmelerinizi parazitsiz yapabilirsiniz, hem de hızlı ve güvenilir internet erişiminde bulunabilirsiniz.

ISDN’de, her iki uçta da, modemin dışında, bazı özel adaptörler kullanmak gerekir. Bu şekilde, 64kbps ve 128 kbps gibi hızlara (normal hatlar üzerinden) çıkmak mümkün olmaktadır.
ISDN’de iki temel seviye hızı vardır : (1) Basic Rate (2) Primary Rate. Her iki seviyede de, iki farklı tip kanal bulunur : B (bearer) kanalları (sayıları birden çok olabilir) ve D (delta) kanalı (1 tane). B kanalları, her türlü ses, veri vb taşırlar. D kanalı ise iletişimde kullanılacak kontrol ve yönlendirme bilgilerini taşır. “Basic Rate” seviyesi daha çok evden kişisel kullanımlar ve küçük şirketlerin kullanımları için tasarlanmıştır ve iki tane 64Kbps B kanalı ile 1 tane 16Kbps D kanalı içerir. Ulaşılabilecek en yüksek hız 128 Kbps olmaktadır. “Primary Rate” seviyesi ise, daha yoğun kullanımlar için tasarlanmıştır ve 23 tane 64Kbps B kanalı (Avrupa için 30 tane) ve 1 tane 64Kbps D kanalı içerir. Ulaşılabilecek en yüksek hız ise yaklaşık 7 Mbps e kadar çıkar.
• Isdn Avantajları
Eğer iş yerinizde veya evinizde bilgisayarınız, faksınız, telefonunuz varsa ve bunların hepsini aynı hat üzerinden kullanmak istiyorsanız ISDN abonesi olmanız gerekmektedir. Ayrıca ISDN sayesinde görüntülü telefon, arayan numarayı görme, görüşmenizin süresini ve kontör sayısını öğrenme, video konferans (aynı anda en az 3 kişiyle) ve benzeri özelliklerden yararlanabilir, internete hızlı bir şekilde bağlanabilirsiniz.
  • ISDN çok yüksek veri transfer hızını destekler (1 veri kanalı için 64Kbps, 2 veri kanalı için 128Kbps).
  • ISDN ile telefon görüşmesi yaparken ınternet bağlantısını da aynı anda kurabilirsiniz. ISDN Adaptörlerinin çoğu sizi dışarıdan gelen bir telefon olduğuna karşı uyarır ve bir “B” kanalını ses diğerini veri iletişimi için kullanmanızı sağlar.
• Konfigurasyonu
Modemde ve NT1 de herhangi bir ayar yapmak gerekmez. Windows’a tanıtmak için ‘Donanım Ekle’ yi seçilir, Modemi seçtikten sonra ve Have Disk butonu tıklanarak ASUSCOM’un disketinden kurulumu yapılır. Daha sonra çevirmeli ağ ile ya yeni bir nesne yaratılır, ya da olan nesneyi, o modemle değiştirilir. (Maksimum hız 115200 olmalıdır.)
 ISDN teknolojisi hem ulusal, hem de uluslararası telefon aramalarında analog ve sayısal tüm kullanıcılara erişimi destekler. ISDN hattına maksimum 8 adet terminal cihazı bağlanabilir ancak aynı anda ikisi kullanılabilir. Görüntülü telefon olursa tek olarak kullanılır. ISDN BA ve ISDN PA servisine baktığımızda B kanalları veri veya ses için; D kanalı işaretleşme veya X.25 paket şebekesi için kullanılır. ISDN PA’da 30 B ve 1 D kanalı vardır. Hızı 2 Mbps’dir. Aslında temeli E1 arabirimine dayanır. Japon standardına göre 24 kanal ve 1.54 Mbps yani T1 ile aynı ortamda çalışır. Genelde büyük firmaların PBX’i ile kendi santralimiz arasındaki bağlantılarda kullanılır.
 lkeler telefonda farklı özellikler tanımlayabilir. Amerikan ve Japon sistemlerinde sinyalin analog dan dijitale çevrilmesinde m -law, diğer ülkelerde ise A-law şifreleme kullanır. Eğer satın alınan cihazda bu iki özelliği çeviren bir anahtar yoksa büyük problemler doğabilir. Amerika’da ISDN cihazları genelde iç modem kullanmakta olup, ISDN hattına bağlandığı zaman U noktasına bağlanır.
Türk Telekom hizmetinde ise modem ve NT1 gerekli olup, S/T noktasına bağlanmaktadır. Eğer abone Amerika’dan böyle bir cihaz alırsa ülkemizde çalışmayabilir ya da uyumsuzluk olabilir.
• ISDN Hizmeti Verilen İller
ISDN PA, Ankara, Antalya, Adana, Aydın, Balıkesir, Çanakkale, Bolu, Bursa, Denizli, Diyarbakır, Gaziantep, İzmir, İzmit, İstanbul, Tekirdağ, Elazığ, Erzurum, Eskişehir, Kastamonu, Kayseri, Kütahya, Konya, Mersin, Malatya, Muğla, Samsun, Trabzon, Tokat, Sivas, Sakarya, Hatay, Çorum, Giresun, Manisa, Yalova, Zonguldak illerinde bazı santral sahalarında hizmet verilmektedir.
ISDN BA ise, Ankara ve İzmir’de hizmete verilmiş, diğer illerimizde ise kısa süre içerisinde hizmete verilmesi planlanmaktadır.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Askeri Haberleşme Sistemleri

xDSL Sistemler

Uydu Haberleşmesi